Měsíční statistiky provozu základních registrů - červenec 2016

Údaje v základních registrech jsou důkladně zabezpečeny a přístup k nim je možné zprostředkovat pouze na základě oprávnění vyplývajícího z konkrétního zákona. Tato oprávnění eviduje a řídí registr práv a povinností (RPP). Komunikace probíhá přes vnější rozhraní informačního systému základních registrů (ISZR). 29. července došlo z technických důvodů k jednomu krátkodobému výpadku Formulářového agendového informačního systému (FAIS), (19min).  16. července proběhla z důvodu nasazení nové verze registru uzemní identifikace adres a nemovitostí  jeho odstávka v délce 1 hodiny.

V České republice v současnosti existuje 7 392 orgánů veřejné moci. Největší část z nich tvoří menší obce, které pro svojí potřebu nepoužívají speciální agendové informační systémy, ale potřebné údaje ze základních registrů čerpají pomocí formulářů aplikace CzechPOINT@office nebo cestou datových schránek. Větší obce, města, krajské úřady, ministerstva a další úřady používají pro výkon svých agend speciální agendové informační systémy (AIS). Tyto informační systémy se v případě, že jsou zaregistrovány v informačním systému o informačních systémech veřejné správy, a poté co získají od certifikační autority Správy základních registrů přístupové certifikáty, mohou připojit k rozhraní  informačního systému základních registrů a automaticky čerpat potřebné aktuální údaje.

V červenci 2016 tímto způsobem se základními registry pracovalo 2 179 orgánů veřejné moci, které prostřednictvím 2 831 připojených agendových informačních systémů provedly 25 884 985 transakcí. K základním registrům je v současnosti takto připojeno 13 ministerstev (všechna kromě MZV), hlavní město Praha včetně 22 městských částí, všech 13 krajských úřadů a 25 statutárních měst, 509 měst (z celkového počtu 575), 131 městysů (z 210), 2 317 obcí (z 5 442). Pravidelně využívá údaje ze základních registrů také všech 7 zdravotních pojišťoven, připojeny jsou i různé organizace zřizované orgány veřejné moci, exekutoři, notáři, Hospodářská komora a další.

Na kterémkoliv kontaktním místě veřejné správy Czech POINT je možné získat řadu výpisů ze základních registrů. Jde např. o výpisy veřejných údajů z registru osob,  každý zde může také zjistit, jaké informace jsou o něm vedeny v registru obyvatel a případně získat i informace o tom kdo, kdy a proč jeho údaje zjišťoval. Držitelé datových schránek mohou všechny tyto výpisy získat zdarma v elektronické podobě do své datové schránky díky formulářům na Portálu veřejné správy..

v červenci 2016

z toho prostřednictvímCzechPOINT@office pro OVM

z toho prostřednictvímCzechPOINT@home pro veřejnost

Nejvíce dotazů na vnějším rozhraní základních registrů bylo v červenci 2016 směřováno do registru obyvatel (72,59 %), dále pak do registru územní identifikace, adres a nemovitostí (21,67 %), registru osob (3,98 %) a registru práv a povinností (1,76 %).

Informační systém ORG v červenci 2016 provedl 30 031 219 milionů transakcí. ORG funguje jako převodník identifikátorů, který je jako jediný schopný propojit konkrétní fyzickou osobu v registru obyvatel s bezvýznamovými identifikátory, které ORG přiděluje pro každou vykonávanou agendu ke každé fyzické osobě (agendový identifikátor fyzických osob AIFO). V celém systému základních registrů je tak zajištěna maximální ochrana osobních údajů.

Agendové informační systémy (AIS), které v červenci 2016 uskutečnily nejvíce transakcí

Automatizovaný daňový informační systém

Integrovaný informační systém České správy sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení

Exekutorský informační systém

Mgr. Homola Jaroslav, soudní exekutor

Spisová služba Elisa

Obec Dvorce

Informační systém Rejstříku trestů

Ministerstva s největším počtem transakcí v červenci 2016

Ministerstvo

Ministerstvo zemědělství

Obce s rozšířenou působností s největším počtem transakcí v červenci 2016

Obec s rozšířenou působností

Otrokovice

Strakonice

Zlín

Kolín

Správa základních registrů poskytuje orgánům veřejné moci uživatelskou podporu prostřednictvím interního oddělení Service Desk. Jeho provoz je zajištěn online během pracovní doby, od 18:00 hod do 8:00 hod a o víkendech a svátcích je držen pohotovostní režim, který je určen především pro podporu řešení kritických incidentů, tj. úplných či částečných výpadků poskytovaných služeb.

V červenci 2016 byly nejčastěji kladeny dotazy z těchto oblastí:

1. reklamace údajů v ZR
  2. oznámení působnosti OVM v agendě