Měsíční statistiky provozu základních registrů - duben 2016

Údaje v základních registrech jsou dokonale zabezpečeny a přístup k nim je možné zprostředkovat pouze na základě oprávnění vyplývajícího z konkrétního zákona. Tato oprávnění eviduje a registr práv a povinností (RPP). Komunikace probíhá přes informační systém základních registrů (ISZR).

Provoz systému základních registrů v dubnu 2016 probíhal bez výpadků, byla zajištěna dostupnost všech služeb na požadované úrovni. Dne 16. 4. 2016 došlo v rámci schválené odstávky typu „B“ k výpadku převodníku ORG. Z důvodu následného přepnutí na manuální stav byly odezvy základních registrů po dobu několika minut zpomaleny.

V ČR v současnosti existuje 7 387 orgánů veřejné moci. Největší část z nich tvoří menší obce, které pro výkon své působnosti nepoužívají speciální agendové informační systémy, ale potřebné údaje základních registrů čerpají pomocí formulářů aplikace CzechPOINT@office nebo cestou datových schránek. Větší obce, města, krajské úřady, ministerstva a další úřady používají pro výkon svých agend speciální agendové informační systémy (AIS). Tyto informační systémy se v případě, že jsou zaregistrovány v informačním systému o informačních systémech veřejné správy, a poté co získají od certifikační autority Správy základních registrů přístupové certifikáty, mohou připojit k rozhraní  informačního systému základních registrů a automaticky čerpat potřebné aktuální údaje.

V dubnu 2016 tímto způsobem se základními registry pracovalo 2 178 orgánů veřejné moci, které prostřednictvím 2 832 připojených agendových informačních systémů provedly 38 288 920 transakcí. K základním registrům je v současnosti takto připojeno 13 ministerstev (všechna kromě MZV), hlavní město Praha včetně 22 městských částí, všech 13 krajských úřadů a 25 statutárních měst, 507 měst (z celkového počtu 575), 130 městysů (z 210), 2 264 obcí (z 5 439). Pravidelně využívá údaje ze základních registrů také všech 7 zdravotních pojišťoven, připojeny jsou i různé organizace zřizované orgány veřejné moci, exekutoři, notáři, Hospodářská komora a další.

Výpisy ze základních registrů je možné získat na kterémkoliv kontaktním místě veřejné správy Czech POINT, , držitelé datových schránek je mohou získat zdarma v elektronické podobě díky formulářům na Portálu veřejné správy.

v dubnu 2016

z toho na kontaktních místechCzechPOINT pro veřejnost

z toho prostřednictvím CzechPOINT@home pro veřejnost

Nejvíce dotazů bylo v dubnu 2016 směřováno do registru obyvatel (77,11 %), dále pak do registru územní identifikace, adres a nemovitostí (16,97 %), registru osob (4,45 %) a registru práv a povinností (1,47 %).

Informační systém ORG  v dubnu 2016 provedl 47,247 milionů transakcí. ORG funguje jako převodník identifikátorů, který je jako jediný schopný propojit konkrétní fyzickou osobu v registru obyvatel (s přiděleným základním identifikátorem fyzické osoby ZIFO) s bezvýznamovými identifikátory, které ORG přiděluje pro každou vykonávanou agendu ke každé fyzické osobě (agendový identifikátor fyzických osob AIFO). V celém systému základních registrů je tak zajištěna maximální ochrana osobních údajů.

Agendové informační systémy (AIS), které v dubnu 2016 uskutečnily nejvíce transakcí

SDPF – státní dozor nad penzijními fondy

Ministerstvo financí

KSP – kontrola státní podpory stavebního spoření

Ministerstvo financí

Informační systém Rejstříku trestů (ISRT)

Czech POINT – systém kontaktních míst veřejné správy

Centrální registr řidičů (CRŘ)

Ministerstva s největším počtem transakcí v dubnu 2016

Obce s rozšířenou působností s největším počtem transakcí v dubnu 2016

Hlavní město Praha

Město Otrokovice

Statutární město Kladno

Město Žďár nad Sázavou

Správa základních registrů poskytuje uživatelskou podporu prostřednictvím interního oddělení Service Desk. Jeho provoz je zajištěn online během pracovní doby, od 18:00 hod do 8:00 hod a o víkendech a svátcích je držen pohotovostní režim, který je určen především pro podporu řešení kritických incidentů, tj. úplných či částečných výpadků poskytovaných služeb.

V dubnu 2016 byly nejčastěji kladeny dotazy z těchto oblastí:

1. reklamace údajů v základních registrech (ZR)
  2. využívání údajů z registru obyvatel (ROB) a agendového informačního systému evidence obyvatel (AISEO) – tzv. změnové sestavy
  3. oznámení působnosti orgánů veřejné moci (OVM) v agendě
  4. registrace a správa AIS v ZR
  5. žádost o přístup k AISEO
  7. dotazy na Výpisy údajů z ROB a registru osob (ROS)
  8. dotazy na Záznamy o využívání údajů v ROB a ROS
  10. dotazy na proces připojování AIS k agendovému informačnímu systému cizinců (AISC)