Měsíční statistiky provozu základních registrů - srpen 2016

Údaje v základních registrech jsou důkladně zabezpečeny a přístup k nim je možné zprostředkovat pouze na základě oprávnění vyplývajícího z konkrétního zákona. Tato oprávnění eviduje a řídí registr práv a povinností (RPP). Komunikace probíhá přes vnější rozhraní informačního systému základních registrů (ISZR).

Dne 2. srpna 2016 v době od 9:07 do 11:05 došlo k výpadku Formulářového agendového informačního systému (FAIS) z důvodu technické poruchy datového úložiště v datovém centru 2.

V České republice v současnosti existuje 7 392 orgánů veřejné moci. Největší část z nich tvoří menší obce, které pro svojí potřebu nepoužívají speciální agendové informační systémy, ale potřebné údaje ze základních registrů čerpají pomocí formulářů aplikace CzechPOINT@office nebo cestou datových schránek. Větší obce, města, krajské úřady, ministerstva a další úřady používají pro výkon svých agend speciální agendové informační systémy (AIS). Tyto informační systémy se v případě, že jsou zaregistrovány v informačním systému o informačních systémech veřejné správy, a poté co získají od certifikační autority Správy základních registrů přístupové certifikáty, mohou připojit k rozhraní  informačního systému základních registrů a automaticky čerpat potřebné aktuální údaje.

V srpnu 2016 tímto způsobem se základními registry pracovalo 2 266 orgánů veřejné moci, které prostřednictvím 2 950 připojených agendových informačních systémů provedly 29 973 549 transakcí. K základním registrům je v současnosti takto připojeno 13 ministerstev (všechna kromě MZV), hlavní město Praha včetně 22 městských částí, všech 13 krajských úřadů a 25 statutárních měst, 509 měst (z celkového počtu 575), 132 městysů (z 210), 2 337 obcí (z 5 442). Pravidelně využívá údaje ze základních registrů také všech 7 zdravotních pojišťoven, připojeny jsou i různé organizace zřizované orgány veřejné moci, exekutoři, notáři, Hospodářská komora a další.

Na kterémkoliv kontaktním místě veřejné správy Czech POINT je možné získat řadu výpisů ze základních registrů. Jde např. o výpisy veřejných údajů z registru osob,  každý zde může také zjistit, jaké informace jsou o něm vedeny v registru obyvatel a případně získat i informace o tom kdo, kdy a proč jeho údaje zjišťoval. Držitelé datových schránek mohou všechny tyto výpisy získat zdarma v elektronické podobě do své datové schránky díky formulářům na Portálu veřejné správy.

v srpnu 2016

z toho prostřednictvím CzechPOINT@home pro veřejnost

Nejvíce dotazů bylo v srpnu 2016 směřováno do registru obyvatel (71,63 %), dále pak do registru územní identifikace, adres a nemovitostí (23,56 %), registru osob (3,48 %) a registru práv a povinností (1,33 %).

Informační systém ORG  v srpnu 2016 provedl 32 137 070 milionů transakcí. ORG funguje jako převodník identifikátorů, který je jako jediný schopný propojit konkrétní fyzickou osobu v registru obyvatel s bezvýznamovými identifikátory, které ORG přiděluje pro každou vykonávanou agendu ke každé fyzické osobě (agendový identifikátor fyzických osob AIFO). V celém systému základních registrů je tak zajištěna maximální ochrana osobních údajů.

Agendové informační systémy (AIS), které v srpnu 2016 uskutečnily nejvíce transakcí

Automatizovaný daňový informační systém

IS Munis

Obec Andělská Hora

is-USYS.net

Český Rozhlas

Informační systém Rejstříku trestů

Integrovaný informační systém České správy sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení

Ministerstva s největším počtem transakcí v srpnu 2016

Ministerstvo zemědělství

Obce s rozšířenou působností s největším počtem transakcí v srpnu 2016

Strakonice

Ostrava

Ústí nad Orlicí

Vlašim

Správa základních registrů poskytuje uživatelskou podporu prostřednictvím interního oddělení Service Desk. Jeho provoz je zajištěn online během pracovní doby, od 18:00 hod do 8:00 hod a o víkendech a svátcích je držen pohotovostní režim, který je určen především pro podporu řešení kritických incidentů, tj. úplných či částečných výpadků poskytovaných služeb.

V srpnu 2016 byly nejčastěji kladeny dotazy z těchto oblastí:

1. reklamace údajů v ZR
  2. oznámení působnosti OVM v agendě